Mala škola letenja

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Ako se prvi put sustrećete sa avionima koji lete ili letećim maketama onda bi trebali da se prvo detaljno upoznate sa njima. Da bi uspešno leteli rc avion, treba da savladate par stvari od kojih možda najteža da upravljate istim kad leti ka vama. Za savladavanje ovog problema i drugi možete na svoj računar instalirati jedan od simulatora letenja i na njemu vežbati, lomiti avione, to vas ništa ne košta. Moja preporuka je real flight 4.5 ili možda verzija 5. Posle desetak sati letenja na njemu imaćete osnovne osećaje i moći ćete da uspešno letite svoj rc model. Za svaki početak se preporučuju trainer modeli aviona, ne zalećite se sa jet modelima, njih je veoma tesko voziti, previše su osetljivi na komande, brzi a još uvek ne vladate svim potrebnim sposobnostima.

Radio stanica - ona služi da bi upravljali avionom. Svaka stanica ima predajnik, koji držite u ruci i prijemnik koji nosi avion. Pomeranjem ručica na stanici direktno i istovremeno pomerate neki servo uređaj na avionu, regulišete brzinu obrtaja elise, spuštate i dižete flapsove ili točkove.

RC STANICA RC PRIJEMNIK

RC Avion - u njega je smešten prijemnik, servo uređaji, elektro motor ili SUS motor, elektronika za napajanje elektromotora ESC, kao i razni drugi elementi i delovi. Lake modele treba voziti isključivo kada je mirno vreme bez vetra ili sa sasvim slabim vetrom, dok je teške modele čak i lakše voziti po vetru, sletati i poletati. Prilikom poletanja iz ruke bacajte avion u vetar, tako ima u startu početnu brzinu. Pre svakog letenja proverite ispravnost svih uređaja, naštelujte da sve bude u centru, poravnato kako se ne bi desilo da avion počne da skreće, ponire ili uzleća a da to vi niste hteli. Takođe je bitno i proveriti centar teže.

Mesto za letenje - treba izabrati mesto koje ima dovoljno prostora, aerodrom je savršen ali ga svi mi nemamo, pa onda mogi u fudbalski tereni da završe posao, neka livada... Najbitnije je da imate dosta prostora oko vas, što manje dalekovoda, visokog rastinja, čak i livada okružena šumom može da pruzi dovoljno. Ako imate početničke jedrilice, park flayer modele možete ih sletati i u travu ili hvatati rukom, dok ostali avioni zahtevaju malo mesta da sletanje, nekad je to malo mnogo više nego sto imate na raspolaganju. Ako imate u blizini neko jezero, to je idealno za dodavanje plovaka na avion i letenje na njemu, tj korišćenje istog za sletanje i poletanje.


 

You have no rights to post comments

Pretraga sajta

Prijava na sajt

Loader