RC Stanica - podešavanje - povezivanje

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Ukoliko se odlučite da vozite neki model aviona potrebno je da znate kako da povežete prijemnik sa delovima koji se nalaze u avionu, koja palica sa RC STANICE komanduje koijm kanalom, koji su neki standarti što se tiče upravljanja. Ovde ću opisati kako se koristi jedan rc predajnik, čemu služe palice koje se nalaze na njemu. Svako može da podesi predajnik i poveže prijemnik na avion kako hoće, ali treba uraditi ovako jer je to najoptimalnije moguće rešenje. Ukoliko ste se sretali sa RC STANICAMA primetićete da se pominju MOD 1 i MOD 2 stanice. Razlika je u tome što se kod mod 1 verzije palica za gas nalazi na desnoj strani a kod mod 2 nalazi na levoj strani. Birate u odnosu na to da li ste levoruki ili desnoruki. Desnoruki obično voze MOD 2 stanice. Evo jednog primera na slici, stanica i njene komande kao i kako avion reaguje na njih:

rc-stanica-podesavanje
Na prijemniku imate obeležena mesta gde se priključuju uređaji (servo, esc, razna elektronika, telemetrija....), a obeleženi su sa CH1, CH2, CH3, CH4... u zavisnosti od broja kanala koji ima TX - prijemnik. Idemo redom:
CH1 - Upravlja nagibom aviona levo ili desno u zavisnosti da li pomeramo palicu na levu ili desnu stranu. (kačimo servoe obično dva paralelno vezana koji rade asimetrično, ili ti jedan podeiže a drugi spušta AILERONE)
CH2 - Upravlja avionom tako što ga propinje ili ponire, kao na slici iznad, i to  tako da kada palica ide naniže, avion se podiže, kada guramo palicu naviše avion ponire. (kačimo servo)
CH3 - Upravlja brojem obrtaja BRUSHED ili BRUSHLESS motora. Podizanjem palice naviše povećavamo broj obrtaja propelera i brzinu leta aviona. Prilikom uključenja stanice bitno je da se palica na kanalu 3 ili ti gas nalazi na najmanjem mogućem položaju! Mnogi ESC ulaze u mod programiranja ako je palica gasa na max. (elektronika za motor)
CH4 -  Upravlja RUDEROM koj okreće avion tj menja mu pravac horizontalnog leta. (kačimo servo)

You have no rights to post comments

Pretraga sajta

Prijava na sajt

Loader